Kind en Preventie vzw | Haachtsesteenweg 579 bus 40 – 1031 Brussel | Tel. 02/229 50 10 - Fax 02/229 50 11 - Mail info@kindenpreventie.be

Inloopteam Antwerpen

Onze medewerksters luisteren naar je verhaal en zoeken samen met jou en je partner naar wat jouw gezin kan verder helpen.

In het inloopteam Pothoek kan je terecht voor:

GROEPSAANBOD

De Aanschuiftafel
Wil je op een speelse manier samen met andere ouders meer te weten komen over voeding, eetgedrag, spelen en bewegen? Dan is De Aanschuiftafel iets voor jou! Tijdens 5 bijeenkomsten komen we samen om samen te proeven, spelen en bewegen; samen gezond en gezellig te eten; samen antwoord te vinden op opvoedingsvragen. Voor (groot)ouders met hun peuters (1 tot 3 jaar). De Aanschuiftafel is een aanbod van inloopteam Pothoek in samenwerking met Christelijke Mutualiteit en Bodymap.

De Boekenboot
In de Boekenboot kan je samen met je kind genieten van verhalen vertellen en boekjes ontdekken. Tijdens 5 bijeenkomsten praten we over taalontwikkeling, stimuleren het leesplezier bij baby’s en peuters, wisselen ervaringen uit, doen samen met je kindje leuke activiteiten met boekjes, versjes en liedjes. Boekenboot is een aanbod van inloopteam Pothoek voor ouders met een kindje tussen 0 en 3 jaar, ontstaan in samenwerking met Boekstart.

Groepsgerichte Triple P (Positive Parenting Program)
Bij het inloopteam kan je het groepsgerichte aanbod Triple P volgen. Tijdens de groepsbijeenkomsten komen thema’s aan bod zoals positief opvoeden, hoe gewenst gedrag aanmoedigen, hoe omgaan met stressvolle situaties. Tijdens dit programma kan je ervaringen delen met andere ouders, informatie krijgen, positieve ouder-kindrelaties bevorderen en samen opvoedingsvaardigheden inoefenen.

Praten over kinderen
Dit aanbod is een mix van groepsgesprekken over opvoedingsthema’s, individuele ondersteuning tijdens huisbezoeken of contact met andere diensten en informele momenten met de kinderen, zoals samen eten, uitstappen en activiteiten met de kinderen. Praten over Kinderen is een aanbod binnen de Vrouwenwerking (CAW Antwerpen).

Procesgroep: Sterke moeders, sterke kinderen
In deze groep kan je jouw ervaringen met de opvoeding van je jonge kinderen delen met andere mama’s. Je zoekt samen naar een goede manier van omgaan met je kind en je leert van elkaar. In de groep worden allerlei thema’s besproken. Samen met de kinderen gaan we regelmatig op uitstap.

Taalbubbels+
Taalbubbels+ is een mix van: activiteiten voor moeder en kind, opvoedingsondersteuning, lessen maatschappelijke oriëntatie en Nederlands op maat. Taalbubbels+ is een samenwerking tussen inloopteam Pothoek, Atlas en Centrum voor Basiseducatie.

Ummundi
Ben je zwanger en wil je meer weten over zwangerschap, bevallen en ouder worden? Tijdens Ummundi kom je 9 keer samen in groep, zowel voor als na de bevalling voor o.m.: ontspanningsoefeningen, praten over ongemakken, de overgang van zwangerschap naar ouderschap, bevallen, administratieve ondersteuning, borstvoeding, … Ummundi is een samenwerking tussen Inloopteam Pothoek, Christelijke Mutualiteit, Kind en Gezin, De Kraamvogel en OCMW.

De Ruilboetiek

De Ruilboetiek is een plaats waar je kinderkleren (maat 50 tot en met maat 104) en zwangerschapskleren kan ruilen. Je kan er kledij binnenbrengen in ruil voor jetons. Met deze jetons neem je andere kledingstukken mee naar huis. Daarnaast is de Ruilboetiek ook een plaats waar je andere ouders kan ontmoeten en waar je vragen kan stellen over de opvoeding van je kind. Elke maandag open van 9u30 tot 15u in Huis van het Kind Deurne-Noord (Lakborslei 200, Deurne).

SPEL EN ONTMOETING

Het inloopteam organiseert wekelijks ontmoetingsplaatsen waar je samen met je kind kan spelen, samen mooie ervaringen kan delen. Je kind kan er spelen met leeftijdsgenootjes en wennen aan nieuwe situaties. Dat maakt de overgang naar de kleuterschool gemakkelijker. Als ouder zie je jouw kind bezig en kan je praten met andere ouders. Alle kinderen (0 tot 3 jaar) zijn welkom samen met hun ouder(s) of andere vertrouwde persoon (oma, opa, vaste oppas, pleegouder). Tijdens de schoolvakanties zijn ook kleuters welkom.

Het Speelhuis
Elke maandag van 13u tot 16u
Elke donderdag van 9u tot 12u
Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek
Pothoekstraat 112, 2060 Antwerpen
Bereikbaar met tram 2, 3, 5 en 6 (halte Handel) of met bus 19 en 23 (halte Stuivenberg).

Speelbabbel Deurne
Elke dinsdag en donderdag van 9u30 tot 12u
Huis van het Kind Deurne-Noord
Lakborslei 200, 2100 Deurne
Bereikbaar met tram 5 (halte Confortalei) en bus 33 (halte Lakborslei). 

Speelbabbel Merksem
Elke vrijdag van 9u30 tot 12u
Merksemdok – 2e verdieping
Emiel Lemineurstraat 72, 2170 Merksem
Bereikbaar met tram 2,  3  en 6 (halte Gasthuishoeve).

Speelbabbel Linkeroever
Elke vrijdag van 9u30 tot 12u
Huis van het Kind Linkeroever
Hanegraefstraat 5, 2050 Linkeroever
Bereikbaar met tram 2 – 3 – 5 – 15 (halte Halewijn).

ONTHAAL

Heb je vragen of wil je je verhaal kwijt? Een medewerker staat klaar om te luisteren, advies te geven en ondersteuning te bieden. Je bepaalt zelf wat je nodig hebt. Elk bezoek is anoniem. Het onthaal is een aanbod van inloopteam Pothoek in samenwerking met Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek voor (toekomstige) ouders met kinderen tussen 0 en 24 jaar.

INDIVIDUELE GEZINSONDERSTEUNING

Als een probleem te moeilijk is om in groep te bespreken of als je veel vragen hebt, kan je een apart gesprek vragen met een medewerker van het inloopteam, bij jou thuis of in onze lokalen. Wij luisteren naar je verhaal en zoeken samen met jou naar de beste ondersteuning voor je gezin. Indien nodig, kunnen wij je doorverwijzen voor verdere hulpverlening.

Formele samenwerkingsverbanden

  • Huizen van het Kind Antwerpen
  • Vrouwenwerking Protestants Sociaal Centrum
  • OCMW Antwerpen, Kansen voor kinderen
  • Kind en Gezin, regioteam Antwerpen Noord 1
  • Samenwerkingsverband inloopteams provincie Antwerpen
  • Bibliotheek Permeke
  • Lid van de stedelijke adviesraad opvoedingsondersteuning
  • Lid van het Antwerps netwerk ontmoetingsplaatsen
  • Lid van de netwerkstuurgroep integrale jeugdhulp – sectoroverleg Kind en Gezin

Inloopteam Antwerpen

Locatie
Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek
Pothoekstraat 112
2060 Antwerpen

Contact
Tel. 03 236 38 36
inloopteam.pothoek@kindenpreventie.be
www.inloopteams-antwerpen.be